Translate

luni, 21 iulie 2014

Iepuri



Indifferent de varsta iepurii sunt predispusi diferitelor boli infectioase, nutritionale, parazitare si micotice, precum si diferitelor afectiuni de reproducere.

Prevenirea bolilor infectioase
Prin vaccinari
Principalele boli infectioase ale iepurilor care pot fi prevenite prin vaccinare sunt mixomatoza si boala hemoragica a iepurilor.
Mixomatoza
Boala virala extreme de contagioasa, mortal, febrila, cu manifestari de ciroza, blefaroconjunctivita purulenta, edeme ale capului, cu tumoretesi noduli subcutanati.
Boala hemoragica a iepurilor
Viroza mortal cu evolutie fulminanta, manifestata prin epistaxis antemortem si hemoragii multiple ale organelor interne.
Preventiv se recomanda administrarea vaccinului mixt, bivalent contra mixomatozei si a bolii hemoragice a iepurilor , Mixohemovirovac, 0.5ml/iepure, subcutanat sau intramuscular, de la varsta de 1 luna, cu rapel la 21-45 de zile de la prima vaccinare si repetare din 6 in 6 luni pe toata viata economica a iepurelui.

Profilaxia si terapia
Medicamentoasa antimicrobiana
Bolile respiratorii (pasteureloza in general) si cele digestive (colibaciloza, enterita mucoida, salmoneloza, anaerobiozele-clostridioza, enterotoxiemia) sunt destul de frecvente in crescatoriile de iepuri.
Medicamente
Enroloxarom 10%:(2ml/litru apa/zi, 5 zile) eventual asociat cu tusifug (sirop expectorant din plante, 3-4ml/litru de apa/zi) in special in afectiunile respiratorii (pasteureloza) dar si in colibaciloza, salmoneloza sau anaerobioza.
Enrofloxarom 5%:injectabil, 1ml/5-10 kg g.v./zi, subcutanat, 3-5 zile cu aceleasi indicatii.
Oxitetraciclina 10%: injectabil, 1ml/10kg g.v./zi, intramuscular, la 48 de ore.
Oxitetraciclina 50%: pulbere hidrosolubila, 0.6g/litru de apa/zi, 3 zile.
Flumequinorom 10%: 1ml/litru de apa/zit imp de 3-5 zile in afectiuni pulmonare, digestive, urinare etc.
Enteroguard M: comprimate si pulbere, antidiareic si antimicrobian cu spectru larg, 1cpr./3kg g.v./zi, 3 zile consecutive sau 1g/1kg hrana/ zi, 5 zile cu rezultate exceptionale in enterite de origine bacteriana (inclusiv anaerobioza).
Sulfadiarom (sulfamidina): 10ml/litru de apa/zit imp de 5-6 zile (are si efect anticoccidian).
Enterotrat: suspensie pe baza de plante, adjuvant antidiareic, 2-5  ml pentru fiecare 10 kg g.v./zi, in apa de baut sau prin breuvaj.
Sulfacoccirom:  solutie 2(2ml/litru de apa/zi, in reprize de cate 3 zile de tratament, separate de o pauza de 3 zile) asociat cu Vitamina k si Complex polivitaminic buvabil.
Colistirom: antibiotic cu spectru larg, pulbere hidrosolubila, 0.6-0.8g/10 kg greutate corporala/zi, timp de 3-6 zile.

Prevenirea si combaterea
Bolilor parazitare si micotice
Principalele boli parazitare intalnite la iepuri sunt: coccidioza (eimerioza), raia urechilor, tricofitia si cele provocate de parazitii interni.


Coccidioza(eimerioza)
Evolueaza la iepure cu doua localizari: eimerioza intestinala( cu indigestie, constipatie, slabire si apoi diaree galbuie) si eimerioza hepatica (in plus cu icter, ascita, anemii) urmate de moarte in 4-10 zile.
Preventiv se administreaza 4-5 zile lunar, Amprolium ( 1g/litrude apa/zi) sau sulfamide Sulfadiarom, iar curativ, Sulfacoccirom solutie 2‰ (2ml/litru de apa/zi, in reprize de cate 3 zile de tratament, separate de o pauza de 3 zile) asociat cu Vitamina k₃ si Complex polivitaminic buvabil.
Raia auriculara(psoroptica sau chiroptica)
Produce leziuni grave, cu prurit, cu durere locala la baza urechii, iepurele tinand capul inclinat catre urechea bolnava. Daca boala se agraveaza, nefiind tratata, duce la tulburari nervoase si moarte.
Tratamentul de elective consta in 2 injectii cu Romivermectin, subcutanat, la interval de 4-7 zile, in doza de 0.4 mg ivermectina/kg g.v. sau 1ml/25kg g.v..
Local se poate administra Otoguard, unguent cu cipermetrina is permetrina.
Inainte de aplicarea unguentului, se face toaletare urechii cu solutie de  Otosan. De asemenea se poate folosi Endectocid (solutie pe baza de ivermectina) aplicat sub forma de picaturi, in doza de 3-4 picaturi/ureche.
Adaposturile si ustensilele se dezinfecteaza cu Romparasect (2ml/1litru de apa).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu